Metodinė priemonė, didaktinis žaidimas „Mano ABC"

Šiaulių „Saulės“ pradinės mokyklos mokytojos Akvilės Brajytės parengta ir aprobuota metodinė priemonė skirta 5-7 metų vaikams. Didaktinis žaidimas „Mano ABC“ yra išskirtinė priemonė, skirta lavinti: komunikavimo, pažinimo, SESG, skaitmeninę kompetencijas, kalbinio ugdymo, skaitymo ir rašymo pradmenis. 

Ši priemonė ne tik skatina kūrybiškumą ir bendradarbiavimą, bet ir leidžia vaikams mokytis linksmiau ir efektyviau, tuo pat metu užtikrinant, kad mokymasis būtų veiksmingas ir prasmingas.

Metodinės priemonės aprašymas: Priemonę sudaro 33 didelės kortelės ir 192 mažos kortelės su didžiosiomis ir mažosiomis raidėmis, skiemenuotais žodžiais, paveikslėliais, mažosiomis raidėmis, įsivertinimo kortelėmis, rašikliai su kempinėlėmis, kiekviena kortelė turi QR kodą. Veikla su priemone Ugdytiniai išsidėlioja ar pasirenka norimas dideles korteles su didžiosiomis raidėmis. Ieško kortelių iš tos raidės su žodžiais (lavina skaitymo įgūdį), paveikslėliais (girdimasis suvokimas, pirmo garso skyrimas), mažąja raide ir sega jas reikiamose vietose. Kopijuoja raides, žodžius taip lavindami smulkiąją motoriką, akies – rankos koordinaciją. Rašiklis yra daugkartinio naudojimo, užrašytas raides galima trinti ir kartoti dar kartą. Rinkdami geometrinių formų korteles, mokosi pavadinti ir atpažinti apskritimą, kvadratą, stačiakampį, trikampį. Geometrines figūras gali sudėlioti ir iš rašiklių, pagaliukų ar kitos grupėje esančios medžiagos. Atlikę visus veiksmus su kortelėmis, planšetiniu kompiuteriu mokosi nuskaityti QR kodą. Žaidimo pabaigoje vaikai įsivertina, kaip jiems sekėsi, kas payko, kur dar reikėtų pasistengti, prisegdami raudoną širdelę ar mėlyną trikampį. Žaisdami, kurdami savo žaidimo taisykles, vaikai įdomiai, linksmai, greitai pažįsta raides ir išmoksta skaityti.

Parengė, Šiaulių „Saulės“ pradinės mokyklos priešmokyklinio ugdymo mokytoja metodininkė Akvilė Brajytė 2024 m. birželio 12 d.

Autorius:
Akvilė Brajytė

Nuotraukos:
Akvilė Brajytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas